Skrivet av: andbjo | januari 3, 2018

Wien – ett smörgåsbord

ulm-51429_960_720Österrikes underbara huvudstad Wien breder ut sig längs båda sidor av Donau. Staden är ett smörgåsbord av barock med inslag av jugend.

Över hela staden hittar man de graciösa art nouveau byggnaderna ritade av arkitekter som Otto Wagner och Adolf Loos. Byggnaderna är en av de många kvarlevorna av den konstnärliga och intellektuella period som ägde rum i Wien vid sekelskiftet. I dagens Wien märker man att kulturen fortfarande blomstrar i konserthallar, operahus och på kaféer.

Innan du åker till Wien är det klokt att försöka boka biljetter till de största huvudattraktionerna. Det r nämligen inte helt lätt att få tag i biljetter till operan och den spanska ridskolan för att nämna två exempel.

Det bästa sättet att få koll på Wien är att ta en rundtur i staden till fots eller i en Fiaker (hästvagn). Vill du se staden lite från ovan kan du gå upp i Donau Tower som är 258 m hög. Härifrån kan du se att Wien är en ganska stor stad med sevärdheter utspridda över hela stan.

När du traskar runt i Wien får du inte glömma bort att ofta ta pauser vid olika trottoarkafé och njuta av alla Wiens fantastiska bakverk. Det finns ingen bättre tidsfördriv än att sakta njuta av en tårtbit, läsa en tidning och titta på folk. Varje café har sin egen personlighet; medan de överdådiga kaféerna runt Ringstrasse förstås är de mest imponerande så har de mindre istället en charm och en äkthet som kan vara nog så trevligt att uppleva.

Efter en kaffe eller en kopp te kommer du att vara redo att besöka ett av de många museerna i Wien. Kunsthistorisches Museum har konstverk av Bruegel, Rembrandt, Caravaggio och Titian, liksom romerska och egyptiska antikviteter. Naturhistorisches Museum, har den 25 000 år gamla Venus av Willendorf, en av de äldsta konstverk som finns. Museet för tillämpad konst har en fantastisk samling av rokoko-barock- och jugendstilmöbler, glasporslin och tyg.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: