Skrivet av: andbjo | mars 23, 2021

Berlin har inte funnits på min lista förrän nu

Det kanske låter konstigt, men Berlin har aldrig riktigt funnits på min lista över städer i Europa som jag vill besöka. Det är egentligen inte grundat i något annat än någon sorts konstig bild av staden som grå, trist och tråkig. Men ju mer jag läser om Berlin så verkar det vara en superhäftig stad.

För även om Berlin saknar en del som många andra klassiska weekendstäder i Europa har så finns här istället en skön mix av historia och framåtanda. Om man är det minsta intresserad av andra världskriget är förstås Berlin ett riktigt mecka. Och även om man inte är intresserad kan man inte låta bli att ända sugas in i berättelserna kring Berlinmuren och livet i staden under Hitlers styre.

Berlin är känd för att vara en av de mest kreativa, hippa och progressiva städerna i Europa. Staden består av 12 stadsdelar, alla med sin speciella atmosfär. Självklara sevärdheter inkluderar bland annat Berlins katedral, Kurfürstendamm och TV-tornet.

Berlin har över 180 museer och om det kan kännas överväldigande så är museumön en fantastisk plats med Berlins fem mest kända museer.

Men i ärlighetens namn är Berlin också en riktig partystad. Till skillnad från många andra tyska städer finns det ingen officiell stängningstid, utan man kan festa tills solen kommer upp och sedan äta en stor frukost på någon av Berlins alla brunchställen. Ingen älskar brunch som Berlinarna gör, och många kaféer serverar frukost hela dagen.

Och precis som varje distrikt i Berlin har sin egen unika atmosfär, hittar du också en mängd olika nattliv i olika stadsdelar. Dans hela natten på Spree-stranden och besök den berömda Watergate. Få utsikt över taken på Monkey Bar. Försök att komma in i Berghain, en av de största och mest kända nattklubbarna i Berlin med en ökänt strikt dörrpolicy. Eller ta några eleganta (och billiga) cocktails på Geist im Glas.

Letar du efter en något lugnare kväll ska du kolla in några av Berlins ölträdgårdar. Prater Biergarten är den äldsta, men Schleusenkrug och den fantastiska ölträdgården på taket Klunkerkranich är andra fantastiska alternativ.

Några av Berlins mest kända sevärdheter är gratis, till exempel Brandenburger Tor och Holocaust Memorial. Och det finns naturligtvis också många fantastiska platser att utforska gratis, så som marknader, graffitikonst och diverse parker och trädgårdar. Tänk också på att många museer och sevärdheter erbjuder lägre inträdespriser för studenter.

Ett annat bra sätt att spara pengar är att köpa ett Berlinkort. Du kan köpa kort för olika tidsperioder (från 2 till 6 dagar). Kortet inkluderar gratis kollektivtrafik samt rabatter på ett dussintal saker att göra, restauranger, butiker samt över 40 museer.

Så ja, det får nog bli en resa till Berlin så snart det går.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: