Skrivet av: andbjo | december 29, 2015

Inför resan till Madeira

Här kommer några tips för dig som är på väg till Madeira.

Vi börjar med fyra saker att köpa med sig hem som ett minne från resan.

Madeiras vin – Tillgänglig i många variationer i alla supermarkets och specialistbutiker.

Bolo de Mel – Denna Madeirianska sockerrörskaka med honung är både utsökt och otroligt mättande! Du kan köpa den i nästan alla affärer, men det rekommenderas att köpa den på ett bageri. Bagerierna i staden Porto Moniz gör några av de bästa kakorna.

Madeiran Poncha – Förmodligen den populäraste lokala drinken, och det rekommenderas att man köper den på en lokal pub istället för den lågkvalitativa butiksprodukten.

Aguardente de cana – Denna Madeirianska rom av finaste kvalité slår till hårt med 40% till 50%+ alkohol. Den används i olika lokala cocktails, och är en historisk produkt från Madeiras industri.

Så vad ska man göra när man är på Madeira?

Levadas – Ön Madeira är vått i nordväst men torrt i sydöst. Under 1500-talet började portugiserna bygga ”levadas”, eller akvedukter, som skulle bära vattnet till jordbruksregionerna i söder. De nyaste byggdes på 1940-talet. Madeira har väldigt mycket berg, och att bygga akvedukterna var svårt och ofta användes dömda fångar eller slavar. Många akvedukter är utskurna i sidorna på bergen, och det var också nödvändigt att gräva 40 km långa tunnlar. Några av dessa går fortfarande att nå.

Idag förser akvedukterna inte längre vatten till de södra delarna av ön, utan förser istället hydro-elektrisk el. Det finns över 2,170 km långa ”levadas” och de utgör ett nätverk av vandringsleder. Några ger en lätt och avslappnande promenad längs landet, men andra är smala och nästan förfallna avsatser där ett snedsteg kan resultera i e allvarlig skada eller dödsfall.

Två av de populäraste akvedukterna att vandra läns med är Levada do Caldeirão Verde och Levada do Caldeirão do Inferno, som inte ska provas på av vandrare som ofta får svindel och inte heller utan ficklampor och hjälm. Levada do Caniçal ger en mycket lättare promenad och sträcker sig 11.4 km från Maroços till Caniçal-tunneln. Den är känd som ”mimosa levada” på grund av mimosaträden som finns längs med hela vägen.

Cabo Girão – En av världens högsta havsklippor (590m över havsnivån).

São Vicente Caves – Vulkangrottor (grutas) där du kan besöka lavatunnlar.

Jardim do Monte Palace – Magnifika trädgårdar i förre detta Monte Palace hotellet.

Madeira Story Centre – Det bästa sättet att lära sig om Madeiras historia och kultur.

Fyrverkerier på Nyårsafton – De största fyrverkerierna i världen (Guinness World Record 2007). De bästa platserna för att se fyrverkerierna inkluderar toppen av marinan i Funchal, på en kryssning och Pico dos Barcelos (på sidan där du kan se Funchals marina).


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: